Supergrønnsaken

Supergrønnsaken

Matblogger en en god kilde for inspirasjon når det gjelder middagsfronten og det er gøy å lese blogger fra både Norge og andre land. Det er ofte gøy å se hva man spiser i en annen kultur enn sin egen, og oppdage tradisjonsmat som du kanskje aldri hadde ville tenkt på før. Spises det peanuttsmør med syltetøy på i Norge? Nei, det er i alle fall ikke så veldig mange som spiser det.

Så når man skroller gjennom nettsider på jakt etter den perfekte oppskrift kan det være skuffende å se at det brukes ingredienser som ikke er å finne her hjemme. Selvfølgelig er det større tilgjengelighet nå enn det var før, men likevel, det er ganske stressendes å skulle suse rundt i ulike butikker for å finne akkurat riktig bønnetype eller quinoa-merke.

Derfor er det slik at vi gleder oss veldig over grønnkålens påtredende merke som supergrønnsaken blant alle grønnsaker. Det er sant, kålen – som lever gjennom den norske vinteren og opp gjennom tidene har vært en vanlig ingrediens i norske matretter – er i høyden akkurat nå. Blant annet “Victoria’s Secret”-modell Miranda Kerr  sverger til vår kjære grønnkål. Hun starter hver dag med en nypresset grønn juice med grønnkål, agurk, spinat, persille og sitron.

Helsebevisste californiere har for lengst slengt seg på trenden og knasker rundt på både grønnkålchips og grønnkålsalat. Til og med pesto er det mulig å lage av kålen! Så om du liker å følge trender bør du løpe til butikken og skaffe deg en bit av rockestjerne-kålen nå. Ikke bare er den en av de sunneste grønnsakene du kan spise, den er også utrolig anvendelig og fullstappet med vitaminer, mineraler og fiber. Blant annet inneholder 100 gram grønnkån mer kalsium enn én desiliter melk. Den er også på toppen av listen over grønnsaker som kan virke forebyggende på flere typer kreft.

Får du lyst til å smake? Vi anbefaler å skylle bladene i kokende vann før bruk fordi det fjerner noe av den veldig markante kål-smaken og gjør kålen litt mykere. Og selvfølgelig har vi lagt ved to oppskrifter til deg:

Spaghetti

Grønnkålspaghetti med pesto

Ingredienser:

 • 2 store blader grønnkål
 • 1 agurk

Grønnkålpesto:

 • 1 dl grønnkål, dyppet i kokende vann
 • 2 ss persille, finhakket
 • 2 fedd hvitløk
 • 30 g pinjekjerner eller mandler ristet i varm panne
 • 80 g revet parmesan
 • 6 ss olivenolje
 • 6 ss kokt vann

Slik gjør du:

Start med «spaghettien»: Rens bladene og fjern stilken på grønnkålen. Rull bladene. Skjær av den krusete delen. Skjær den glatte delen i strimler. Dypp strimlene i kokende vann. Dette brukes som spaghetti.(Den krusete delen dyppes i kokende vann og avkjøles. Den skal brukes til pesto.) Skjær agurken i strimler og bland med grønnkålen. Bruk ostehøvel eller potetskreller for å få tynne skiver som du stimler, eller en mandolin dersom du har. Slik lager du pestoen: Kjør alle ingrediensene til pestoen, unntatt oljen, i en food processor eller hurtighakker. La maskinen gå mens oljen tilsettes i en tynn stråle. Spe med noen spiseskjeer kaldt, kokt vann. Bland pestoen med grønnkål- og agurkspaghettien, og server som en egen rett, gjerne med toast av grovt brød, eller som en deilig salat til grillmaten.

Grønnkålchips

Ingredienser:

 • 4 blader grønnkål i store biter
 • 1 ss olivenolje
 • 1 knivsodd salt
 • Litt chilipulver

Slik gjør du:

Varm ovnen til 175 grader. Vask, del og tørk grønnkålen godt. Ha grønnkålen og oljen i en plastpose og rist godt. Spre bladene utover et stekebrett og stek til de er sprø. Dette tar ca. 10–12 minutter. Er de ikke sprø, steker du noen minutter til. Dryss litt salt (du trenger ikke mye!) og chilipulver over, og server eller oppbevar i en tett boks.

– Bon appétit!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s